Thais Eten
De Thaise keuken komt de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Terecht is het Thaise voedsel erg populair. Het is niet alleen de heerlijke smaak, maar het is ook bijzonder gezond vanwege de verse ingrediënten en de perfecte afstemming van de balans. De meeste ingrediënten die gebruikt worden in de Thaise keuken bezitten medische krachten. Een dergelijk variatie is niet alleen een traktatie voor uw smaakpupillen, het zorgt voor een perfecte harmonie voor uw gehele lichaam.

De pepers, gember, citroenen en limoenen zijn rijkelijk aanwezig in de Thaise keuken en zij zorgen niet alleen voor een voortreffelijke smaak, maar stimuleren ook de spijsvertering. De meeste toeristen denken dat al de Thaise maaltijden zeer heet en gekruid zijn. Er zijn inderdaad zeer gekruide maaltijden, echter de meerderheid van de maaltijden zijn mild van smaak. Veel van de hete maaltijden zijn zo heet van smaak vanwege de groene en rode pepers, in de Thaise keuken beter bekent als chillies (phrik). Er bestaan verschillende soorten van deze peppers, variërend van zeer mild tot extra heet. Hoewel de pepers belangrijk zijn vormen ze slechts een klein gedeelte van de ingrediënten in een Thaise maaltijd. Wanneer de pepers in de juiste hoeveelheid worden gebruikt zal deze smaak niet overheersen.

Echter iedere kok bereidt zijn recepten op zijn eigen manier, ook kan dit van provincie tot provincie verschillen. De ingrediënten verschillen tevens van vorm, de wortelstok (bolgewas) van de gember, bladeren van de koriander, de stengels van de bamboe, de zaden van het sasamkruid etc. De combinatie van koriander met knoflook en peperkorrels zorgt voor een typische smaak. Verschillende tuinproducten worden gebruikt om de smaak te versterken. Limoenen worden uitgeperst in salades, soepen en curies. Kokosnootmelk wordt gebruikt in de soep, vlees en vis.

Verschillende gedroogde kruiden, zoals komijn, nootmuskaat en laurier kunt u altijd terugvinden in de Thaise keuken. De goede combinatie van deze kruiden, uiteraard samen met vele andere soorten, wordt in Thailand als een culinaire kunst beschouwd. Vele kruiden en specerijen kunt u ook in de westerse landen kopen, maar de smaak van deze ingrediënten is in Thailand soms totaal anders. Een andere vaardigheid is het selecteren en het klaarmaken van de ingrediënten. De Thaise koks zijn experts in het uitsnijden en bewerken van fruit, groeten en vlees. Ze kunnen hier hele kunstwerken van maken. Er bestaat een ongeschreven regel die zegt dat elk stukje vlees of vis zo klaargemaakt moet worden dat het samen met een halve lepel rijst een hap moet kunnen betreffen. Het meeste voedsel wordt bereid in een wok of een katha.

Snacks
Deze smaakvolle versnaperingen worden samen met de maaltijd geserveerd. De traditionele favorieten zijn onder andere, saté, gekruide gebakken noodles met zoete of hete saus, gekookte maïskolven en kleine loempia’s.

Salades
De Thaise salades (yam) zijn vaak zuur, zoet of zout. Een eenvoudige dressing is goed bij een vlees, seafood, groente of fruitsalade. Vaak zijn ze gemaakt van vissaus, limoensap en een beetje suiker. In sommige salades zitten hete stukjes, chili’s. Echter hoe heet een salade is wordt mede bepaald door de hoeveelheid vlees, groente of fruit. Verse kruiden worden meestal gebruikt als garnituur.

Chili Dips
Deze worden meestal geserveerd bij een groente-, vlees of vismaaltijd. Ook worden ze vaak geserveerd bij de rijst. De dipsauzen zijn vaak gemaakt van pepers, knoflook, ui, garnalen, vissausen limoensap.

Soep
De Thaise soepen variëren van heet en gekruid tot helder. De soep wordt meestal tegelijkertijd geserveerd met de andere maaltijden. De soep kunt u ook mengen met wat rijst, zo heeft u een eenvoudige maaltijd. De bekendste Thaise soep is ongetwijfeld Tom Yam Goong, in deze pittige soep zitten garnalen en groente. In het World Genius Book of Records wordt de Tom Yam Goong beschreven als de meest smakelijke soep ter wereld.

Curries
De Thaise curie is altijd bereid met verse kruiden en specerijen. De pasta wordt vaak gekookt in kokosnootcrème voordat het vlees en de groente worden toegevoegd. De belangrijkste ingrediënten van de meeste curies zijn chili, knoflook, korianderwortel, limoen en peperkorrels.

Dessert
De Thaise desserts zijn vrijwel altijd zoet. Vers fruit is altijd welkom na een sterk gekruide en pittige maaltijd.

We noemen nu de belangrijkste termen uit de Thaise keuken:

Kaeng Soep
Phed Gekruid
Kaeng Phed Rode currypasta, gemaakt van rode chili en kokosnootmelk
Kaeng Kiew Wan Groene currypasta, gemaakt van groene chili en kokosnootmelk
Kaeng Pa Soep, gemaakt van chili en verschillende Thaise kruiden
Kaeng Som Een gekruide en zure soep
Kaeng Pa-Nang Een soort rode curry, gemaakt van kokosnootmelk en pinda’s
Praew Wan Zoet en zuur
Prik Gaprow Gebakken met chili en basileblaadjes
Ob Mor Din Gestoomd in een pan
Tod Extra doorgebakken
A-Harn Ta-Le Voedsel uit de zee
Pak Groente
Gai Kip
Gra-Tieam Knoflook
Moo Varkensvlees
Khing Gember
Nuea Rundvlees
Hed Champignon
Ped Eend
Fuk Thong Pompoen
Pla Vis
Pak Kard Sla
Hoi Oester
Ka Lum Pree Kool
Goong Garnaal
Pak Chee Peterselie
Tang Kwa Komkommer
Poo Krab
Khao Rijst
Khao Suay Gestoomde rijst
Khao Tom Gekookte rijst
Khao Phad Gebakken rijst
Khao Tom Moo Gekookte rijst met varkensvlees
Khao Tom Kai Gekookte rijst met kip
Khao Tom Pla Gekookte rijst met vis
Khao Phad Moo Gebakken rijst met varkensvlees
Khao Phad Kai Gebakken rijst met kip
Khao Phad Koong Gebakken rijst met garnalen
Khao Phad Pla-Mueg Gebakken rijst met inktvis
Khao Phad Ta-Le Gebakken rijst met seafood
Nam Pla Vissaus
Nam Prik Thaise saus
Nam Man Hoi Oestersaus, zeer heet en zout
Gaeng Jued Heldere en milde soep
Poh Tak Gekruide seafood soep
Tom Kar Zure en gekruide soep, gemaakt van kokosnootmelk
Som Tam Papayasalade
Guay Thiew Noodles